Priča o Lujzi i Gezi

Ako imate dva sata vremena, svratite da čujete najljepšu zagorsku ljubavnu priču o belgijskoj princezi Louisi i njenom odabraniku, zagorskom plemiću Gezi pl. Matačiću.

Uz pomoć Ministarstva turizma od 2010. godine u podrumu kurije priprema se stalna izložba dokumenata o osebujnom paru koji je živio u Lobor-gradu i boravio u susjednom Zlataru te obližnjoj Breznici.

Na imanju su snimljene dvije televizijske reportažePostav radova Rujane Kren

Hrvatska umjetnica Rujana Kren izlagala je uz Dan meteorita u dvorištu kurije u Hrašćini 1999.

Svoje jedinstvene objekte-ogledala je izradila od odbačenih predmeta (poklopca za benzinsku kantu, sanduk za naranče, pegle, dužice od bačve, komada željeza). Ovim je objektima udahnula novi život uz pomoć pažljivo obrađenog lima. Kad je lim prošao kroz njene ruke, u njegovom sjaju nitko više ne prepoznaje konzervu sira.


rad Rujane Kren
rad Rujane Kren
rad Rujane Kren
rad Rujane Kren

Na njenim ogledalima rastu cvjetovi napravljeni od komadića odbačenih boca koje su godinama mljeli valovi. Rujana ne dozvoljava da nas stakalce na plaži posiječe. Sagne se i zagleda se u njegov o mutni sjaj.

Od stakalca je složila latice cvjetova koji ne mogu uvenuti.
Od stakalca je složila maštovite svjetove koji ne mogu uvenuti.

Etnografska zbirka

U jednoj od spavaonica nalazi se mala etnografska zbirka. Dopunjuje ju zbirka zagorskih tradicijskih igračaka koje su pod zaštitom UNESCO-a.

Etnografska zbirka
Etnografska zbirka
Etnografska zbirka
Etnografska zbirka

Esperantska biblioteka

U kuriji je bogata esperantska biblioteka. Vlasnica kurije je esperantska književnica.

Tu se čuva i esperantska biblioteka Ive Rotkvića, zagrebačkog esperantskog prevoditelja koji je svojim prijevodom Cezara austrijskog pisca M. Jelusicha odredio esperantski prevodilački stil. Objavio ga je 1934. u Budimpešti kod izdavačke kuće Literatura Mondo u vlasništvu Tivadara Sorosa, oca poznatog financijskog stručnjaka Georgea Sorosa.