Preskoči do glavnog sadržaja

Esperantsko društvo “Trixini” u 2022. ima 10 godina

Otvorena je radna soba hrašćinske učiteljice i književnice Štefanije Bernas-Belošević.

Esperantsko društvo “Trixini” u 2022. ima 10 godina. Hrvatski savez za esperanto je 26 godina svakog svibnja organizirao Susrete meteorita u Hrašćini. Zadnjih deset godina u organizaciji mu se pridružilo Esperantsko društvo “Trixini”. Programi su se odvijali u kuriji u Hrašćini.

Zanimljivo je da su voditelji Krapinsko-zagorske županije primijetili, nakon 25-godišnjeg održavanja, da je Hrašćinski meteorit značajan za Županiju. Taj meteorit koji se prizemljio 26.5.1751. u selu Domovec imao je gotovo 40 kg, a doniran je suprugu slavne carice Marije Terezije, caru Franji u Beč. Car je volio znanost, fascinirali du ga nepoznati objekti i nebeski fenomeni. S Hrašćinskim meteoritom započinje život Prirodoslovnog muzeja u Beču, on nosi inventarski broj 1. Manji dijelovi meteorita čuvaju se u zagrebačkom Prirodoslovnom muzeju, koji je jako oštećen u potresu 2020. i još je zatvoren. Završetak njegove rekonstrukcije očekuje se u 2023.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar zadužio je svoje urede da istraže mogućnost izgradnje astro-edukacijskog centra koji će biti posvećen hrašćinskom meteoritu. Tako je program Hrvatskog saveza za esperanto koji je od 1995. svake godine upozoravao na Hrašćinski meteorit doprinio da Zagorje dobije u budućnosti novni znanstveni profil.

Esperantsko društvo “Trixini” i godine 2022. doprinio je obogaćenju lokalne zajednice: u kuriji u vlasništvu Spomenke i Davora Štimec, gdje je sjedište Esperantskog društva “Trixini”, otvorena je soba zagorske književnice Štefanije Bernas-Belošević. Kurija tako postaje jedna od postaja na zagorskim književnim stazama, novom zagorskom turističkom i kulturnom fenomenu. U programu 28.5.2022. na Susretima meteorita sudjelovale su glumice Vesna Tominac-Matačić i Nevena Vukes. O autorici je govorila Mateja Hrebak. Glazbenom programu pridonio je ansambl “Kušlec” iz Konjščine. Predstavljen je pisaći stol Štefanijin, i fotografije i udžbenici Štefanije iz njenog djetinjstva dok se školavala u Hrašćini te rukopisi njenih djela, objavljene beletristika i knjige za podučavanje u domaćinskim školama gdje je radila. Štefanija Bernas-Belošević autorica je i prve hrvatske vegetarske kuharice. O nastavnici Štefaniji govorili su njeni učenici.

U povodu 10. obljetnice djelovanja Općina Hrašćina uručila je Esperantskom društvu “Trixini” plaketu.

Fotografije sa susreta

Snimila Jasminka Štimac