Preskoči do glavnog sadržaja

Sadržaj

Mogućnosti koje pruža kurija

Što kurija pruža?

Kurija je na izdvojenom brijegu “Njeguš” izvan sela Hrašćina na adresi Trgovišće 50. Sadržaji kulture i turizma odvijaju se u središnjoj zgradi “kuriji“ iz 1848. U gospodarskim zgradama su sobe za goste u kojima možete prespavati. Tu je nekadašnji sjenik s izložbom zagorskih etnografskih predmeta. U dječjoj sobi su tradicionalne zagorske igračke koje je zaštitio UNESCO. U podrumu imamo izložbu i pričamo najljepšu ljubavnu priču 19. stoljeća u Europi o ljubavi belgijske princeze Louise i hrvatskog plemića Geze pl. Matačića. U dvorištu kurije već više od dva desetljeća zadnje subote u svibnju organiziramo kulturni program Susret meteorita. Svakog rujna imamo u gostima esperantske pisce na Susretu pisaca. U kuriji je i zanimljiva zbirka knjiga o i na esperantu. Kurija je dom esperantske književnice Spomenke Štimec.

Usluge noćenja

Kurija je mjesto kulture i turizma. Cijena noćenja u 2018. je 300 kn za dvokrevetnu sobu. Djeca do 12 godina su besplatni gosti. U dječjoj sobi mogu prenoćiti i odrasli. Ako su gosti stariji od 12 godina cijena za jednu osobu u dječjoj sobi je 120 kn. Hranu ne poslužujemo, priručna kuhinja je na raspolaganju. Usluge noćenja pružamo od svibnja do listopada, samo prema najavi. Molimo da vaš dolazak najavite na tel. (385) 91 461 7550 ili da koristite rezervacije na Booking.com: Kurija Inn Hrašćina.

U gospodarskim zgradama kurije možete prenoćiti u starinskoj atmosferi. Automobil besplatno parkirate na livadi na imanju. Internetske usluge koristite u biblioteci kurije. Djeca su smještena u dječjoj sobi s posebnim ulazom.

Turistička djelatnost u kuriji dobila je za 2017. nagradu kompanije Booking.com Guest Review Award 2017.

Booking.com nagrada

Izvolite pogledati film o kuriji Turističke zajednica grada Zagreba.

https://www.youtube.com/embed/10sm5Er0nUU

(Nismo registrirani za pružanje prehrane. Možete koristiti našu priručnu kuhinju i poslužiti hranu u našem dvorištu u zelenilu. Hraniti se možete kod naših susjeda u Vinariji Bolfan Vinski vrh u Hrašćini ili na pr. u Pizzeriji Savana u Konjšćini (6 km) ili Restoranu Purga u Zlatar Bistrici (12 km).

Priča o Lujzi i Gezi

Ako imate dva sata vremena, svratite da čujete najljepšu zagorsku ljubavnu priču o belgijskoj princezi Louisi i njenom odabraniku, zagorskom plemiću Gezi pl. Matačiću.
Uz pomoć Ministarstva turizma od 2010. godine u podrumu kurije priprema se stalna izložba dokumenata o osebujnom paru koji je živio u Lobor-gradu i boravio u susjednom Zlataru te obližnjoj Breznici.

http://player.vimeo.com/video/70889596?title=0&byline=0&portrait=0

Postav radova Rujane Kren

Hrvatska umjetnica Rujana Kren izlagala je uz Dan meteorita u dvorištu kurije u Hrašćini 1999. Svoje jedinstvene objekte-ogledala je izradila od odbačenih predmeta (poklopca za benzinsku kantu, sanduk za naranče, pegle, dužice od bačve, komada željeza). Ovim je objektima udahnula novi život uz pomoć pažljivo obrađenog lima. Kad je lim prošao kroz njene ruke, u njegovom sjaju nitko više ne prepoznaje konzervu sira.

Na njenim ogledalima rastu cvjetovi napravljeni od komadića odbačenih boca koje su godinama mljeli valovi. Rujana ne dozvoljava da nas stakalce na plaži posiječe. Sagne se i zagleda se u njegov o mutni sjaj.

Od stakalca je složila latice cvjetova koji ne mogu uvenuti.
Od stakalca je složila maštovite svjetove koji ne mogu uvenuti.

Etnografska zbirka

U jednoj od spavaonica nalazi se mala etnografska zbirka. Dopunjuje ju zbirka zagorskih tradicijskih igračaka koje su pod zaštitom UNESCO-a.

Esperantska biblioteka

U kuriji je bogata esperantska biblioteka. Vlasnica kurije je esperantska književnica.
Tu se čuva i esperantska biblioteka Ive Rotkvića, zagrebačkog esperantskog prevoditelja koji je svojim prijevodom Cezara austrijskog pisca M. Jelusicha odredio esperantski prevodilački stil. Objavio ga je 1934. u Budimpešti kod izdavačke kuće Literatura Mondo u vlasništvu Tivadara Sorosa, oca poznatog financijskog stručnjaka Georgea Sorosa.