Preskoči do glavnog sadržaja

Kurija

Povijest kurije, sadašnje stanje i upute za dolazak

Kurija nekad

Kurija je plemićki dvor. Graditelj joj je sredinom 19. stoljeća bio barun Dragojlo Kušlan. Služila je kao kuća za odmor u vinogradu o kojemu je brinuo vincilir.

Priča se da je to 1848. bila zadnja “hiža građena na tlaku”, a pripadala je obitelji Josipa Jurja Strossmayera. U njegovo je vrijeme imanje dobilo ime Njeguš. Pradjed današnje vlasnice Spomenke Štimec, bilježnik Stjepan pl. Belošević, kupio ga je 1920. od Strossmayerovog nećaka Alberta Unukića-Androvskog

U kuriji je (do 1957.) živjela zagorska učiteljica Štefanija Bernas-Belošević. Pisala je knjige od kojih je najpoznatija zbirka pripovijedaka za djecu “Na zagorskim stazama”.

I književnik Gustav Krklec svraćao je u kuriju. O njoj je napisao putopis “Zagorje u snijegu” koji je objavljen u zbirci “Hrvatski putopisi”. Knjiga je obavezna školska lektira.

Jeste li znali?

Hrašćinski meteoritHrašćina se pročula po meteoritu koji je pao u svibnju 1751. u susjedno selo Domovec. Bio je težak gotovo 40 kg i danas se njegov jedan dio čuva u Prirodoslovnom muzeju u Beču, a drugi u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. Od 1995. u kuriji se održavaju “Susreti meteorita” kad Hrašćini u goste dolaze hrvatski književnici. Od 2003. u kuriji se održavaju Susreti esperantskih pisaca i prevoditelja.

Kurija danas

Danas je kurija zaštićena hrvatska baština.
Pripada joj perivoj, voćnjaci, sjenokoše, livade i šuma u površini od 12.000 m2.
Kurija i nekadašnja gospodarska zgrada danas su prilagođene suvremenom načinu života, ali su sačuvale dah prošlosti.

U kuriji, u velikoj dvorani – “palači”, nalazi se specijalizirana esperantska knjižnica i stalna izložba zagrebačke umjetnice Rujane Kren koja odbačene predmete pretvara u sjajna umjetnička djela.

U jednoj od spavaonica nalazi se mala etnografska zbirka. Dopunjuje ju zbirka zagorskih tradicijskih igračaka koje su pod zaštitom UNESCO-a.

U nekadašnjoj gospodarskoj zgradi, sagrađenoj 1920., današnjoj kući za goste, nalazi se altdeutsch spavaonica u kategoriji četiri zvjezdice.

Na imanju je 2012. snimljen promotivni filmić Upoznaj Hrvatsku vlakom.

Gdje se nalazi?

Hrašćina je malo mjesto na istoku Krapinsko-zagorske županije. Vezana je uz selo Trgovišće. Deset je kilometara Hrašćina udaljena od najljepše barokne crkve u sjevernoj Hrvatskoj – Crkve Majke Božje Snježne u Belcu.

Željeznička stanica Hrašćina-Trgovišće nalazi se na pruzi Zagreb-Varaždin, između Konjšćine i Budinšćine.
Autom je Hrašćina dostupna autoputom (A1) Zagreb-Goričan. Kod Brezničkog Huma skreće se na cestu koja vodi prema Zlataru. Od Brezničkog Huma do kurije u Hrašćini je 6 kilometara.

Upute za dolazak

Kad stignete u centar mjesta Hrašćine, auto možete parkirati uz dućan (nasuprot kapelice) i nastaviti pješice. Penjat ćete se oko 500 m. No autom možete i do kurije.

  • Napuštate asfalt i desno od dućana krećete poljskim putem.
  • Na prvom raskršću skrećete desno i penjete se putem bez skretanja.
  • Kad stignete do platoa počinjete se spuštati i skrećete odmah lijevo na imanje Njeguš na kojem je kurija.

Provjerite koji vlakovi staju na stanici Hrašćina-Trgovišće. Predvidite da ćete do kurije pješačiti dvadesetak minuta.

  • Kad siđete na stanici Hrašćina-Trgovišće pređete prugu i krenete cestom kroz Habekov Jarek sve do raskršća. Lijevo cesta vodi u centar Hrašćine, a desno u Maretić i Pešćeno.
  • Desno od dućana je put s tablom “Kurija pl. Beloševića”. Krenite tim putem. Asfalt će uskoro prestati. Put zaobilazi selo Tukače i vodi vas desno kraj polja.
  • Kad izađete iz klanca skrećete lijevo. Puteljak kroz vinograde vodi prema osamljenoj kuriji na brijegu okruženom šumarkom.