Preskoči do glavnog sadržaja

Susreti esperantskih pisaca 2014.

Hrvatski

U Zagorju u Hrašćini će se u kuriji po 12. put održati Susret esperantskih pisaca i prevoditelja.

Glavni ovogodišnji gost Miguel Gutiérrez Aduriz dolazi iz Španjolske. O piscu, pjesniku, prevoditelju, uredniku, sastavljaču udžbenika i rječnika , izdavaču govorit će Zlatoje MartinovĐivo Pulitika čitat će odlomke iz knjige.

Bit će predstavljeno novo esperantsko izdanje knjige Tibora Sekelja “Padma, mala plesačica“. O indijskim godinama pisca koje su inspirirale ovu knjigu o djevojčici Padmi, govorit će autorova supruga Erzsbet Sekelj. Knjiga napisana na esperantu je poznata u Hrvatskoj u svojoj hrvatskoj inačici tiskanoj u Osijeku. Esperantsku verziju knjigu za tisak je pripremio Grafokom iz Đurđevca 2013. (urednik Josip Pleadin, oslikao Tihomir Lovrić) Svjetski savez esperantista izabrao je u srpnju ovu knjigu za Dječju knjigu godine u Buenos Airesu. Nakon “Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića” Ivane Brlić-Mažuranić 1999. i “Priča ispod kreveta” Antoanete Klobučar (2006.) to je treći put da nagrada Svjetskog saveza esperantista za dječju knjigu dolazi u Hrvatsku.

Na Susretu pisaca sudjelovat će izdavač iz Đurđevca Josip Pleadin koji će sa Zdravko Selešompredstaviti novo djelo iz ostavštine Tibora Sekelja koje dosad nije bilo poznato esperantskim čitateljima a tiskano je na drugim jezicima “Od Patagonije do Aljaske“. Knjigu su na esperanto prevodili brojni prevoditelji a uredio je Josip Pleadin.

Tomasz Chmielik iz Poljske govorit će o uglednom švicarskom intelektualcu, esperantistu, književniku i prijatelju Mohatme Gandhija Edmomdu Privata, uz obljetnicu njegova rođenja. Književnica Sonja Zubović predstavit će esperantsko izdanje svoje knjige “Puž Slavek u polju sunckreta u prijevodu Judite Rey Hudeček.

Središnji program Susreta održat će se u subotu 13.9. u podne zajedničkim piknikom književnika i esperantista. Na piknik se nadovezuje glazbeni program marimbistice Kaje Farszyk i opernog pjevača Nevena Mrzlečkog. Na susret u Hrašćinu dolaze esperantisti sa svih strana Hrvatske i gosti iz Slovenije.

Ovaj su program omogućili Ministarstvo kulture i Esperantska književna akademija a ostvaruje ga Hrvatski savez za esperanto uz domaćina Esperantsko društvo „Trixini“ iz Hrašćine.

Inf. – 091 4617550, Hrvatski savez za esperanto, Kneza Mislava 11, Zagreb

www.esperanto.hr

Esperanto

Hrvatski savez za esperanto / Kroata Esperanto-Ligo ( HR-10000 Zagreb, Kneza Mislava 11 Tel. 091 617550, 4617550, www.esperanto.hr ) kunlabore kun Esperanto-Societo „Trixini“ Hrašćina per financa helpo de Ministerio pri kulturo de Respubliko Kroatio, sub aŭspicio de Literatura Akademio de Esperanto ni invitas vin al

12-a RENKONTIĜO DE ESPERANTLINGVAJ VERKISTOJ KAJ TRADUKISTOJ

Kie? Vilaĝo Hrašćina en norda Kroatio

Kiam? La 13an de septembro 2014

La ĉefa programo komenciĝos sabaton per komuna pikniko de verkistoj kaj legantoj je la 12a horo.

10.30 – 12 h
a) Kurso por komencantoj. Instruas Filip Crikvenčić
b) Paroliga kurso: Zlatko Tišljar. Bonvolu anonciĝi!

13.30 h
Saluto de la prezidanto de KEL Anto Mlinar
Koncerto honore al Blanka Pavlović-Devčić okaze de ŝia heredaĵo por KEL
Muzikas Kaja Farszky kaj Neven Mrzlečki

Verkiston Miguel Gutiérrez Adùriz el Hispanio prezentas Zlatoje Martinov
Erszébet Sekelj prezentas la libron Padma, la eta dancistino de Tibor Sekelj
Zdravko Seleš kaj Josip Pleadin kun tradukintoj prezentas la libron De Patagonio ĝis Alasko de Tibor Sekelj
Tomasz Chmielik omaĝas al Edmond Privat (1889-1962)
Sonja Zubović prezentas sian bildlibron Heliko Slavek en la kampo de sunfloroj
Đivo Pulitika legas fragmentojn el la verkoj

Demandu pri transportbleco ĉe la organizanto 091/461-7550

Fotografije sa susreta

Fotografije snimio Stanko Rukelj